Tweede Schippersbeurs

Heel vroeger schijnt hier al een schippersbeurs te hebben gestaan. Daarna was het de slijterij van G. Harkema, er werd sterke drank verkocht en er was een wijnhandel. Dat dit huis hiervoor werd gebruikt is nog goed te zien aan de kleine openslaande deurtjes aan de waterkant. Hierdoor werd vroeger de vaten de grote kelder ingerold die onder het huis zat.

In de kelder stonden veel rekken waar wijnflessen in werden opgeslagen. De grote kelder is later gedeeltelijk gedempd. Hij werd opgevolgd door P. de Vries, die ook de laatste slijter was in dit pand. Verdere bewoners waren o.a. Boelema (tot 1964), Theo de Jong (tot 1972), Donker (tot 1986) en Weymar Schultz (tot 1997) beiden laatsten waren als arts verbonden aan het academisch ziekenhuis in Groningen.

Omstreeks het midden van de 19e eeuw ontstaan gebouw met souterrain en bel-etage, op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een met pannen belegd zadeldak met geschulpte lijsten. Rechthoekige en blinde vensters op souterrain-hoogte; zes ruitsschuifvensters en blind venster met afgeronde hoeken en ten dele nog persiennes op bel-etage-hoogte; verdiepte ingang met hardstenen trapje in de ene, en deur met bovenlicht en levensboom en gepaneelde deuren in andere zijgevel. Dakkapel onder zadeldakje met geschulpte windveren. Goot op klossen; sieranker. Huis van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde.